Information

Informationssida för Vikens färdtjänst.

Klicka här för att komma till Vanliga frågor och svar

Vad är färdtjänst?

Färdtjänst

Den som har ett funktionshinder som är varaktigt mer än 3 månader och som medför svårigheter att ta sig fram och/eller att åka med allmänna kommunikationer kan vara berättigad till färdtjänst.

Medhjälpare

Den som behöver hjälp med något när denne sitter i bilen, eller under färden kan få rätt till att ha med sig en ledsagare på färdtjänstresorna. Den som behöver hjälp när den kommer fram till sitt resmål, till exempel som stöd för att gå eller någon som skjutsar i rullstolen får alltid ta med sig en medresenär. Medresenären betalar samma avgift för resan. Det ska jämställas med att man löser varsin biljett på en vanlig linjebuss.

Egna barn under 16 år får åka med utan extra kostnad.

Chauffören kan hjälpa till med att bära enklare bagage till dörren. Chauffören är aldrig skyldig att bära flera matkassar eller bagageväskor som medför flera vändor.

Bedömning

Behovet av färdtjänst bedöms utifrån funktionshinder. Var man bor eller avsaknad av allmänna kommunikationer är inte något som är avgörande för tillståndet. Utredning och bedömning utgår från Lag (1997:736) om färdtjänst.

Vanliga frågor och svar

Klicka på logga in för att komma till mina sidor